Ferma piscicola si complex turistic cu o suprafata de 736 hectare evaluata la 7,360,000 EURO

1. Prezentarea sumara a ofertei de vanzare si a investitiei

Danube Delta Dunarii 1.1 Propunerea noastra
S.C. ECOTURISM DELTA DUNARII S.R.L. va ofera posibilitatea de a transforma o investitie in stare de conservare intr-o afacere deosebit de rentabila, intr-unul din cele mai conservate locuri din Delta Dunarii, zona de interes pentru turistii din intreaga lume.
Daca aveti resursele financiare pentru aceasta investitie cu un potential deosebit de mare de obtinere de profit SAU daca aveti cunostinte cu asemenea resurse, va invitam sa consultati oferta noastra, dar si strategia de rentabilizare si obtinere de profituri deosebite.
Va oferim trei posibilitati de a investi, asociere sau achizitionare integrala:
1. In caz de asociere, 1.750.000 euro, pret de vanzare a 50% din societate, care contine investitia actuala in stare de conservare
2. In caz de achizitionare integrala a investitiei, 3.500.000 euro, pret de vanzare al societatii, care contine investitia actuala in stare de conservare
3. O alta varianta presupune sa vindem 51% din investitie pentru numai 1.100.000 euro, cu obligatia ca investitorul sa respecte strategia noastra, construind complexul all inclusive cu propriul sau buget. In acest caz, noi pretindem 30% din profitul obtinut anual, pe viata, dar nu mai putin de 1.100.000 euro/an.
1.2 Oferta
S.C. ECOTURISM DELTA DUNARII S.R.L. cu sediul in Bucuresti, cu investitii evaluate la 7.360.000 euro, va face cunoscuta oferta de vanzare a partilor sale sociale.
Localizarea investitiei:
Sud-Estul Europei, tara: ROMANIA, zona: DELTA DUNARII, pe teritoriul administrativ al comunei C.A. ROSETTI, judetul TULCEA Societatea noastra este proprietara unei investitii in stare de conservare, pe o suprafata de teren de 736 de ha, in Delta Dunarii, cu urmatoarele detalii:
  • Amenajare piscicola
  • Complex cladiri
  • Complex casute de vacanta
Prin prezenta, va invitam sa:
  1. Ne contactati daca sunteti interesat si aveti resursele financiare necesare pentru acest proiect
  2. Cautati posibili investitori care sa achizitioneze societatea noastra si care sa rentabilizeze investitia existenta in vederea obtinerii de profit. (Detinem un contract de intermediere, in romana si engleza, pentru colaborarea propusa.)

Daca sunteti interesati si doriti o colaborare cu societatea noastra va rugam sa ne anuntati la adresa de e-mail: contact@ecoturism-delta-dunarii.ro

1.3 Potentialii investitori
Potentialii investitori pot fi:
a) O companie de investitii sau o persoana privata, interesate in obtinerea unui profit deosebit

- dupa ce a achizitionat compania noastra (integral sau partial), sa implementeze planul recomandat de rentabilizare a investitiei, preferabil in parteneriat cu societati comerciale specializate in acvacultura si turism, si cu investitii suplimentare relativ minime sa obtina profituri deosebite.

b) Persoane fizice sau companii interesate in a detine o zona rezidentiala exclusivista
- investitia le poate oferi un loc retras, cu acces restrictionat, intr-o zona exclusivista, cu peisaje unice, in mijocul naturii salbatice. Planul recomandat de rentabilizare a investitiei si maximizare a profitului mentionat la pct. 1.3 a si detaliat la Capitolul 3
         Potentialilor investitori de la pct. a, interesati de achizitionarea unei investitii cu potential ridicat de profitabilitate, le recomandam un plan care permite dezvoltarea simultana, pe aceeasi suprafata de 736 ha (1.819 acri), a doua mari activitati deosebit de profitabile:
  • acvacultura (in special piscicultura)
  • agricultura
  • turism

  •  

2. Stadiul actual al investitiilor si activelor societatii

2.1 Situatie juridica

-contract de concesiune intre Consiliul Judetean Tulcea si SC Ecoturism Delta Dunarii SRL, incheiat pe o perioada de 30 de ani (cu posibilitatea prelungirii pe o perioada de 15 ani prin simplul acord al partilor), in vigoare de la data de 01.01.2008 (pana la 01.01.2038)

-contract de vanzare-cumparare, intre SC OPAL SEPCO IMPEX SRL (vanzator) si SC Ecoturism Delta Dunarii SRL (cumparator): 10 casute complet utilate, construite din material lemnos cu acoperis de stuf, dotate fiecare cu baie interioara, 1 sala de mese, cu bucatarie, grup sanitar si anexa – centrala termica (constructiile sunt situate pe terenul in suprafata de 9402 mp apartinand de intravilanul localitatii CA Rosetti

-contract de vanzare-cumparare, intre SC Piscicola Sulina SA (vanzator) si SC Activ Cyb Net SRL (cumparator): urmatoarele constructii situate in com. CA Rosetti, colonia Popina-Periprava: 1). C96, care ocupa o suprafata construita de 400 mp, 2). C97, care ocupa o suprafata construita de 374 mp, 3). C98, care ocupa o suprafata construita de 222 mp si 4). C99, care ocupa o suprafata construita de 252 mp

-contract de vanzare-cumparare, intre SC Piscicola Sulina SA (vanzator) si SC Activ Cyb Net SRL (cumparator): urmatoarele mijloace fixe aferente bazinelor EC16 si EC17: statie pompare 9, magazie furaje 9, platforma statie 9, debarcader beton 9, instalatie electrica 9, dig tronson int – 16, canal drenor EC16, capcana pepiniera EC16, lucrari crescatorie 16, drenor secundar EC17, statie pompare 7a/EC17, canal si aliment EC16, instalatie electrica ST9, lucrari arta EC17, terasament traseu 17-19, terasament dig 16-19, groapa pescuit EC17, lucrari arta crescator 16, reprofil canal aliment EC16, dig despartitor 3100 ml EC16-19, dig despartitor 5000 ml EC15-16, dig despartitor 1000 ml EC17-19, dig EC16 est. 2000 ml, instalatie electrica st9, platforma 7, retele electrice plt., conducta aspiratie EC17

-ambarcatiuni in proprietate: 4 barci pescaresti 16CV (crevace), 1 barca papuc de 4,5 m din fibra de sticla, jet-ul cu motor, salupa "Paradis", salupa cu cabina "Vrabiuta", motoare ambarcatiune, peridocul mobil, pontonul plutitor

-contract de concesiune intre Consiliul Local al comunei CA Rosetti si SC Opal Sepco Impex SRL, incheiat pe 49 de ani (cu posibilitatea prelungirii pentru o durata egala cu cel mult jumatate din durata initiala), incepand de la 25.05.2004 – teren de 9.402 mp, apartinand intravilanului loc. CA Rosetti, judetul Tulcea, destinat pentru construirea a 20 casute de vacanta, a unei bucatarii cu sala de mese si a unei cladiri administrative


2.2 Investitiile actuale ale societatii
       Investitiile societatii sunt grupate in urmatoarele domenii de activitate:

a) Exploatare piscicola – 736 hectare = 1.819 acri - (neexploatata, in conservare);

b) Exploatare stuficola – 600 hectare (in interiorul celor 736 hectare) 

c) Complex turistic:

– 10 casute din lemn (250 mp) acoperite cu stuf, fiecare cu baie proprie, sala de mese, bucatarie - stare de functionare - 95%;

– complex 4 cladiri din zidarie (1.200 mp) - stare de functionare - 30%;

d) Mijloace de transport pe apa - stare de functionare - 40%.

NOTA 1: Toate investitiile actuale sunt in stare de conservare si necesita un buget de cheltuieli pentru punerea in functiune.

2.3 Prezentare generala

Investitiile si activele actuale ale societatii se regasesc grupate in zona Grind-Popina, pe teritoriul administrativ al comunei C.A. ROSETTI, judetul TULCEA, in apropierea localitatilor Periprava, Letea si Cardon.

2.3.1 AMENAJARE PISCICOLA – in suprafata de 736 ha;

2.3.2 COMPLEX CLADIRI;

2.3.3 COMPLEX TURISTIC CASUTE VACANTA – vanatori, pescari, turisti.

2.3.1 Amenajare piscicola - 736 ha (situata in zona Popina-Periprava-Letea, judetul Tulcea)
        Societatea noastra este titulara unui contract de concesiune pentru o perioada de 45 de ani (valabil pana in anul 2053), pentru o suprafata de teren de 736 de ha (bazinele EC16 si EC17 – conform schitei si poze satelit).
        Societatea noastra este proprietara activelelor (mijloacelelor fixe) apartinand amenajarii piscicole EC16 si EC17, dintre care cele mai importante sunt digurile de 15 km lungime, pe care pot fi amplasate casutele din complexul turistic prezentat in cele ce urmeaza, dar si active specifice activitatii de piscicultura.
        Aceste active au fost construite in anii '80, iar costul de constructie a fost evaluat la 20.000.000 euro, in zilele noastre.
       Mentionam faptul ca pentru desfasurarea activitatii de piscicultura in cele doua bazine, cat si pentru transportul turistilor, detinem momentan(in stare de conservare) in proprietate 4 (patru) barci pescaresti si un vaporas cu o capacitate de circa 20 de locuri. Acest vaporas a fost construit dupa planurile lui Jacques-Yves Cousteau, cunoscutul cercetator francez, in parteneriat cu Televiziunea Romana, pentru a filma un documentar despre Delta Dunarii, documentar care a facut inconjurul lumii.Vaporasul a fost preluat in stare avansata de degradare, a fost refacut , dupa care conservat, insa din pacate a fost vandalizat in ultimii ani, necesitand un proiect de reconditionare.

2.3.2 Complex cladiri situat in zona Popina–Grind, Judetul Tulcea
       Complexul de cladiri are o suprafata construita de 1.200 mp, este compus din 4 corpuri (2 x 400mp + 2 x 200mp) si se afla pe un teren de 3,5 ha, in imediata vecinatate a exploatarii piscicole.
       Complexul de cladiri a avut destinatie de locuinte pentru specialistii piscicoli, iar momentan se afla intr-o stare nefunctionala, de conservare.

2.3.3 Complex casute de vacanta
      Pe o suprafata de teren de 9.402 mp apartinand de intravilanul localitatii C.A. ROSETTI, Judetul TULCEA, zona GRIND, in imediata vecinatate a amenajarii piscicole si a complexului de cladiri, societatea noastra detine in proprietate un numar de 10 (zece) casute de vacanta, complet utilate, construite din material lemnos, cu acoperis de stuf, dotate fiecare cu baie interioara. Complexul de casute include o cladire din zidarie, cu destinatie sala de mese, echipata cu o bucatarie, un grup sanitar si o centrala termica.
     Complexul de casute este destinat cazarii turistilor care vin in zona special pentru a se delecta la vanatoare si pescuit in bazinele noastre, dar si pentru efectuarea de excursii cu salupa pe diferite rute din Delta Dunarii, principalul punct de atractie in zona noastra fiind padurea Letea, la o distanta de 3 km. Letea este o padure de stejari brumarii, dar include si frasini, tei si plopi. Mai mult decat atat, padurea Letea este singurul loc din Europa unde se pot gasi liane. Umbra stejarilor lasa impresia ca te afli intr-o sera. Lianele atarna ca in peisajele exotice, altele sunt infasurate pe copaci ca intr-un aranjament floral. Exista si niste dune mari, cu nisip alb si fin, numai bun de facut plaja. Este senzational sentimentul trait pe valul de nisip, printre stejarii enormi in jur, mangaiati de soarele prietenos de toamna.
Danube Delta Dunarii
 

3. Strategie de investitii


3. Strategie de investitii

Strategia de rentabilizare a investitiei prezentate mai sus necesita urmarea mai multor etape:

  • Construirea unui complex all inclusive
  • Contractarea mai multor turoperatori europeni si internationali pentru crearea ofertei turistice
  • Promovarea pachetului turistic prin sutele de mii de agentii de turism internationale, existente pe piata, din portofoliul turoperatorilor

Rezultatul acestora va fi o vacanta de vis pentru turistii din intreaga lume, in inima Deltei Dunarii, fiind inconjurati de natura, dar in acelasi timp protejati de conditii de cazare excelente.

Complexul turistic va ocupa aproximativ 1-2% din suprafata terenului, restul ramanand pentru plimbari si studii ale naturii sau orice alte activitati ce pot fi intreprinse in mijlocul naturii. Cele 1000 de locuri de cazare au la dispozitie 736 ha pentru plimbare, cercetare sau descoperirea animalutelor fermecatoare din Delta. Pe cele 736 ha se vor mai construi in jur de 50 de zone de relaxare in mijlocul naturii, zone precum baruri, plaje, restaurant, si multe altele, unde turistii vor desfasura diferite activitati de recreere si socializare.

In urmatoarea parte a prezentarii vor fi detaliate toate activitatile ce pot fi intreprinse pe acest teren.


3.1.Turism piscicol si de agrement
         3.1.1 Construirea complexului all inclusive
        Pentru obtinerea unui profit de aproximativ 10.000.000 de euro, trebuie realizat un complex turistic all inclusive cu o capacitate de 600-1000 locuri de cazare si apoi urmat un plan de atragere a turistilor prin contractarea turoperatorilor europeni si internationali. Astfel, trebuie respectate urmatoarele idei:
  1. Amenajarea locurilor de cazare existente si construirea unor locuri noi de cazare pentru a se ajunge la capacitatea de 600-1000 de locuri
  2. Amenajarea zonelor de agrement
  3. Contractarea turoperatorilor
  4. Asigurarea transportului international
  5. Asigurarea cazarii in orasele de legatura (Bucuresti/Constanta)
  6. Transportul in Delta Dunarii
  7. Potentialele activitati ce pot fi desfasurate de turisti 
  8. Desfasurarea activitatii turistice in regie proprie
            Turistii vor fi cazati in urmatoarele capacitati de cazare:
1. Complex 10 casute de vacanta (20 locuri cazare)
2. Complex 4 cladiri 1.200 mp (120 locuri cazare)
3. Complex casute de vacanta lacustre (in stadiu de proiect - 500 locuri cazare)
 
          Pentru darea in folosinta a acestor capacitati de cazare mai sunt necesare diferite investitii, pentru reamenajarea si dotarea constructiilor existente, dar si pentru construirea unor noi locuri de cazare.
          Rezultatul va fi cel mai mare complex de cazare si divertisment all inclusive, din Delta Dunarii, existent in momentul de fata.
  1. Complex 10 casute de vacanta - 20 locuri de cazare in casutele din lemn existente care pot fi deja folosite, ele mai avand nevoie doar de autorizatii si mici finisari
  2. Complex 4 cladiri 1.200 mp - 120 locuri de cazare in cele patru cladiri care sunt in stare “la rosu” si care trebuie utilate si incluse in circuitul turistic
  3. Complex casute de vacanta lacustre de 2/4/10 persoane - aprox. 500 locuri de cazare - concept unicat in stadiu de schita (prevede constructia a peste 200 de casute lacustre amplasate direct pe digurile si canalele piscicole de 15 km lungime, fiecare avand terasa flotanta tip debarcader, cu barcuta proprie cu motor electric sau cu vasle). Casutele lacustre vor constitui un complex structurat tematic-cultural, cu casute traditionale rurale specifice Deltei Dunarii, dar si caracteristice diferitor natiuni (casute germane, japoneze, engleze, grecesti etc).

         Avand in vedere ca in Delta Dunarii nu exista amenajat un astfel de complex, turistii vor fi foarte atrasi de aceasta oferta de cazare in casute lacustre, cu mijloc de transport pe apa propriu (la scara).
         Fiind un complex turistic cu un grad mare de dezvoltare si oferind numeroase facilitati, investitorul care preia locatia trebuie sa se asigure ca potentialii turisti vor avea un acces facil si rapid la oferta.

     4.  Zone de servicii si agrement
          De asemenea, pe platformele in suprafata de aprox. 600 ha, recomandam amenajarea unor spatii de servicii si recreere, precum plaje si baruri, dar si aranjarea canalelor, astfel incat turistii sa se poata plimba si bucura de natura.
          De asemenea, mai trebuie realizate canale de cate 5 m latime, (in afara celor 15 km) pentru a avea mai mult acces in natura.
          Pentru asigurarea unor servicii complete de turism individual, de grup si organizare a unor activitati de pregatire/instruire a personalului salariat, complexul existent de cladiri necesita:

  • constructia unui restaurant,
  • sala de conferinta,
  • sala sport;
  • amenajarea unor terase;
  • construirea unei piscine
  • spatiu de plaja;
  • amenajarea unui spatiu exclusiv pentru copii;
  • amenajarea unor terenuri de sport in aer liber;
  • construirea unor garaje pentru mijloacele auto si echipamente diverse,
        Zona este deosebit de atractiva, datorita peisajului exotic specific unei delte cu caracteristici unice (detalii in imaginile video de pe site). Accesul se poate face atat pe apa, cat si pe uscat, iar Marea Neagra este la doar 20 min distanta.
 

3.1.2 Realizarea pachetelor turistice
 
            A)  Contractarea turoperatorilor
       Investitorul va trebui sa contracteze turoperatori, atat europeni, cat si internationali, care vor crea pachete turistice atragatoare si le vor distribui agentiilor de turism europene si nu numai. In prezent, estimam ca exista sute de mii de agentii de turism, a caror oferta este vizualizata zilnic de peste 1 milion de persoane. Din numarul vizitatorilor, exista posibilitatea ca cel putin 2-300 de persoane/zi sa achizitioneze pachete turistice a cate 7-14 zile, la complexul dvs. din Delta Dunarii.
          B)  Asigurarea transportului international
          Pentru a face fata acestui trafic de cereri, dar si pentru a oferi servicii de calitate si profesionale, turoperatorul va trebui sa contracteze si pachete de zboruri din orase internationale, catre aeroporturile din Bucuresti sau Constanta.
          C)    Asigurarea cazarii in orasele de legatura (Bucuresti/Constanta)
         Deoarece exista posibilitatea ca unele zboruri sa fie prea lungi pentru turistii ce doresc sa isi petreaca vacanta in Delta, acesti turoperatori vor trebui sa ofere in pachetele turistice si posibilitatea de a petrece o noapte in Bucuresti sau Constanta, asigurand si un tur al orasului in acest caz. Cazarea se va face in hoteluri contractate de turoperatori.
          D)   Transportul in Delta Dunarii
        O alta necesitatea este asigurarea transportului catre Tulcea, orasul de la portile Deltei, cu microbuze sau autocare de diferite capacitati (in functie de numarul de turisti), dar si transportul pe apa catre complex, cu ambarcatiuni de diferite marimi. Investitorul va putea sa isi procure mijloacele de transport necesare pentru a se ajunge la complex sau va putea colabora cu diferite unitati care deja practica acest tip de transport.
 
Turistii pot beneficia de numeroase activitati specifice si puncte de interes turistic, cum ar fi:
  • pescuit sportiv
  • excursii in padurea Letea, monument protejat al naturii;
  • excursii cu sareta, sania, hipism, zbor cu balonul, paint ball, foc tabara;
  • plaja la Marea Neagra, fotografiat, filmat, cercetare, survol, etc;
  • prezentarea practica a retetei traditionale de preparare a borsului de peste la ceaun;
  • desfasurarea de activitati sportive;
  • echitatie
  • organizarea excursiilor pe uscat, calare, cu sareta, cu ATV-uri;
  • organizarea excursiilor pe apa cu lotca, salupa, vaporas pe diferite rute in cele mai frumoase zone ale Deltei Dunarii;
  • organizarea vanatorii de imagini cu aparatul de fotografiat/filmat;
  • lectii de pescuit si vanatoare pentru incepatori.
 

100 euro/zi

200 euro/zi

Acces full la toate serviciile si activitatile ce pot fi intreprinse in cadrul complexului. Serviciile si activitatile standard, plus personal la dispozitie 24/24 (valet sau fata in casa), room service, catering, barcagiu, ghid, masaj. Orice dorinta, atat timp cat exista resurse va fi satisfacuta.

 
 
   3.1.3 Desfasurarea activitatii turistice in regie proprie
 
           In cazul in care investitorul doreste sa realizeze in regie proprie activitatea de atragere a turistilor fara sa colaboreze cu o firma specializata (turoperator international), trebuie sa desfasoare suplimentar urmatoarele activitati pentru cresterea gradului de ocupare a celor peste 600-1000 de locuri de cazare:
- asigurarea calitatii serviciilor la un nivel european;
- realizarea si promovarea unui site deosebit cu functionalitati multiple (rezervari/plati on line);
- organizarea unei agentii de turism;
- participarea la targuri de turism internationale;
- reclama mass–media (internet, presa, TV);
- organizarea de concursuri nationale si internationale de pescuit cu taxe si premii;
- realizarea unui program de divertisment cu diferite activitati zilnice.
 
         Potentialul turistic al acestei regiuni este extrem de ridicat, insa nu este exploatat la adevarata sa capacitate. Momentan, in regiune se pot gasi cateva pensiuni/hoteluri ce ofera servicii clasice de cazare, iar din loc in loc, cu ajutorul localnicilor Deltei mai sunt oferite cateva servicii cu specific local.
         Ceea ce propunem noi reprezinta o abordare distincta a turismului practicat in Delta Dunarii pana in momentul de fata. Din cate se poate observa din galeria foto prezenta pe site, complexul turistic poate oferi clientilor sai cate putin din toate elementele Deltei Dunarii (fauna, flora, obiceiuri locale), alaturi de conditii de cazare si servicii exceptionale.
 
3.2 Acvacultura
 
       3.2.1 Piscicultura
          Potentialul ridicat al canalelor ce imprejmuiesc cele doua bazine piscicole este concretizat printr-o insemnata cantitate de peste (lin, stiuca, caras, crap, rosioara, platica, etc.), resurse stuficole si prin posibilitatea desfasurarii pisciculturii intensive.

        3.2.2 Alte activitati de acvacultura
        Pe cei 15 km de diguri care imprejmuiesc canalele se pot organiza activitati intensive specifice acvaculturii, cum ar fi:
- cresterea scoicilor comestibile;
- cresterea lipitorilor in scop medicinal;
- cresterea ratelor si a gastelor;
- cresterea de broaste comestibile;
- cresterea intensiva a racilor;
- dezvoltarea unui sector zootehnic integrat (produse folosite si de bucataria complexului).
- horticultura


         In cadrul activitatilor de acvacultura, turistii pot interactiona in activitatea profesionistilor, ca voluntari, aceasta reprezentand o activitate de relaxare activa.
 
3.3 Agricultura
 
         Pe platformele in suprafata de aproximativ 600 ha, din totalul de 736 ha, care in prezent sunt acoperite custuf si care au rolul de a proteja puietul piscicol, se pot organiza culturi agricole. Dupa destufizarea platformelor, se poate face cultura agricola (grau, porumb, etc) si dupa un timp, chiar si culturi speciale, deosebit de profitabile, precum cantina.

Deoarece pe suprafata terenului se pot desfasura simultan atat activitati de agricultura, cat si activitati de piscicultura, noi recomandam trei variante:

• Pe suprafata terenului sa se desfasoare 1-3 ani de activitati agricole, ca proces tehnologic pentru a pregati piscicultura, iar in urmatorii 2-3 ani, activitati de piscicultura, pe toata suprafata terenului, aceasta activitate generand venituri mult mai mari.

• Pe un bazin sa se desfasoare activitati agricole 1-2 ani, iar pe celalalt activitati piscicole, iar dupa 2 ani sa se inverseze, alternandu-se activitatile la fiecare 2 ani.

• Sa se desfasoare activitati agricole permanent.

Culturi posibile pe platforme: grau, porumb, floarea soarelui, rapita, culturi furajere, culturi de zarzavat, cartofi, leguminoase, dar si culturi speciale, precum catina, orez. De exemplu, la culturile de catina profitul poate fi la fel de mare ca si in cazul desfasurarii de activitati turistice, insa este necesara o investitie mai mare la inceput, iar intrarea pe rod are loc abia in anul 3 de la plantare. Pentru plantarea unui hectar de catina, costul este de aprox. 2500 euro, insa veniturile pot ajunge la aproape 20.000 euro.

             Recomandam desfasurarea de activitati agricole inainte de inceperea celor de pisicultura, deoarece bazinele sunt acoperite cu stuf foarte vechi, care nu poate fi consumat de catre pesti. De asemenea, activitatile agricole nu se pot desfasura concomitent cu cele de turism.

 

4. Scurta Prezentare a Deltei Dunarii


Delta Dunarii este declarata monument al naturii, cea mai mare si mai bine conservata dintre deltele europei, in anul 1991 intrand in patrimoniul mondial al UNESCO, ca rezervatie a biosferei.

             Delta Dunarii este declarata monument al naturii, cea mai mare si mai bine conservata dintre deltele Europei, in anul 1991 intrand in patrimoniul mondial al UNESCO, ca rezervatie a biosferei.

             Delta Dunarii ofera turistilor mii de atractii. Este una din cele mai intinse zone umede din lume, care cuprinde 400 de lacuri, paduri de stejari si frasin, dune de nisip si plaje salbatice pe litoralul marin deltoic.

             La acestea se adauga o imensa zona de stufaris ce confera Deltei o diversitate si o varietate a peisajului nemaintalnite in alte zone.

            Mai trebuie adaugat ca aproape o treime din totalul speciilor de plante existente in Romania se afla in Delta.

            Rezervatie Naturala, Delta Dunarii ascunde un tinut exotic cu peste 1.200 de specii de copaci si plante, cu cea mai bogata fauna ornitologica de pe continent, ce cuprinde mai mult de 300 de specii, printre care colonii rare de pelican, dar si ihtiologica, reprezentata de aproximativ 100 de specii dintre care heringul de Dunare si sturioni, de la care se obtine pretiosul caviar.

           Aria detine cea mai mare rezervatie de tinuturi umede din Europa pentru ca acopera o suprafata de 2.681 km.

           Ca urmare a acestui fapt, in anul 1990 UNESCO a inclus Delta Dunarii, cea mai noua forma de relief din tara, ferita de “progresul industrializarii”, printre rezervatiile biosferei.

           Delta are ceva aparte, care te face sa te indragostesti iremediabil de ea: aerul, apa, vegetatia. Natura este superba, stuful, salciile, nuferii, florile rare, speciile de pesti si pasari pe care nu le gasesti in alta parte – lebede, pelicani.

          In Delta Dunarii au fost clasificate peste 320 de specii de pasari. Dintre acestea, 170 de specii cuibaresc aici, restul doar poposesc in Delta, in migratie, zece specii fiind ocrotite de lege, unele fiind pe cale de disparitie.

Danube Delta Dunarii
 

5. Incadrarea administrativa a investitiei


5.1 Comuna C.A. Rosetti
           Este situata in Judetul Tulcea, Dobrogea, localizata in partea central-sudica a grindului Letea, in nord-estul Deltei Dunarii si cuprinde 5 sate: C.A. Rosetti, Cardon, Letea, Periprava, Sfistofca.
           Populatia este formata din rusi, lipoveni si ucrainieni, care cresc animale, se ocupa cu pescuitul si cu agricultura.
           Vatra satului, de tip adunat, are ulite dispuse paralel, in functie de modul de orientare a dunelor din care este construit grindul.
          Gospodariile au gradini mari, cu soluri nisipoase, pe care localnicii se incapataneaza sa cultive cereale, legume sau vita de vie.
          Impresioneaza curatenia, ordinea desavarsita din gospodarii, in ciuda saraciei pe care o degaja imaginea caselor, multe parasite, altele in stare de ruina.
          O buna parte a caselor sunt acoperite cu stuf, un excelent izolator termic si tot din stuf sunt realizate si multe garduri, aproape in fiecare curte existand cate o gradinita cu flori, ceea ce impresioneaza in mod placut strainul poposit aici.
         Localitatea C.A. ROSETTI este una dintre cele mai izolate asezari umane din Rezervatia Biosferei Delta Dunarii, iar cu exceptia satului de resedinta (C.A. Rosetti) toate celelate 4 (patru) sate (inclusiv Cardon) sunt conectate la un curs de apa:
Letea la canalul Magearu;
Periprava la bratul Chilia;
Sfistofca si Cardon la canalul dintre Sulina si Amenajarea Piscicola Popina.
        Clima este continentala, cu veri fierbinti, precipitatii slabe, ierni nu prea reci, dar cu viscole puternice.
        Satele componente ale comunei C.A. Rosetti sunt cu arhitectura etnica si se afla situate la urmatoarele distante fata de comuna:
Letea – 4 km de C.A. Rosetti;
Periprava – 14 km de C.A. Rosetti;
Sfistofca – 2 km de C.A. Rosetti;
Cardon – 8 km de C.A. Rosetti.

5.1.1 Activitati economice  
          Comuna C.A. ROSETTI ocupa o suprafata totala de 26.636 de km, cu o populatie de 1.256 de locuitori, in comuna existand 3 scoli, 3 gradinite, 710 locuinte, suprafata de teren fiind constituita astfel:
teren intravilan – 790 ha;
teren extravilan – 25.845 ha.
         Marea majoritate a fortei de munca in comuna C.A. Rosetti (84,15%) este ocupata in domenii primare: agricultura, silvicultura si zootehnia.
         Terenurile de pasunat sau terenurile agricole sunt folosite pentru cresterea animalelor si agricultura.
         Zootehnia este una dintre ramurile cu traditie care prospera si in prezent in comuna.
         Este bine cunoscuta calitatea de iernat a grindului Letea in transhumanta, fapt ce a stat la originea stabilirii populatiei romanesti in aceste locuri.
        Activitatile secundare sunt cultura cerealelor si a vitei de vie, din care se obtine un vin numit de localnici cudric, vanatoarea si pescuitul, cele din urma imbracand de multe ori si aspectul de braconaj.
        Transportul este cea mai grea povara a satenilor, care in perioada de iarna traiesc izolati din cauza
inghetului. O solutie o constituie construirea drumului C.A. Rosetti–Sulina cu podul peste canalul Cardon, proiect inceput in anul 1995, drumul fiind finalizat pana in prezent in proportie de aproximativ 85%.

5.1.2 Legatura intre localitati si intre Tulcea – Sulina
           1. Accesul in localitate se face naval, dar si cu mijloace de transport terestre, pe urmatoarele drumuri comunale:
           a) DC2: Sulina–Cardon–C.A. Rosetti, drum pietruit in stare acceptabila, in lungime totala de 16 km, din care 8 km pe teritoriul administrativ al comunei C.A. Rosetti;
           b) DC3: C.A. Rosetti-Periprava, in lungime de 15 km. Este din pamant (nisip) in stare acceptabila.
           Legatura cu Tulcea se face cu navele de pasageri, spre Periprava sau Sulina.
           c) DC4: Letea–C.A. Rosetti–Sfistofca in lungime de 7 km. Sectorul de drum dintre Letea si C.A. Rosetti in lungime de 4 km a fost pietruit in anul 2006 cu fonduri finantate prin programul de Dezvoltare Rurala (PDR), iar sectorul dintre C.A. Rosetti si Sfistofca in lungime de 3 km este din pamant in stare acceptabila.
           Reteaua stradala a comunei insumeaza 20,2 km drumuri din pamant in stare acceptabila, din care 4,8 km in localitatea C.A. Rosetti; 5,3 km in Letea; 7,2 km in Periprava; 2,6 km in Sfistofca si 0,3 km in satul Cardon.
          d) DJ 222D continua de la localitatea Cardon (unde se poate ajunge numai pe apa) pana la C.A. Rosetti si de aici pe DC4, drum de legatura la Sfistofca si Letea si pe DC3 cu destinatia Periprava.
          2. Legatura cu Tulcea se face cu navele de pasageri, spre Periprava sau Sulina, sau prin transportul rapid cu "Sageata" pe canalul Sulina.
          De la Bucuresti (capitala Romaniei) la Tulcea transportul se poate efectua pe urmatoarele cai:
  • transport aerian Bucuresti–Tulcea (aproximativ 45 de minute);
  • pe magistrala feroviara Bucuresti–Medgidia-Tulcea (344 de km);
  • cu diferite mijloace de transport auto pe ruta Bucuresti–Autostrada Soarelui (A2)–Slobozia–Tulcea (270 km).
         Legatura intre Tulcea si Sulina sau Periprava se poate face numai prin transport naval astfel:
- nave de pasageri (un traseu mai lung dar deosebit de atractiv):
* Tulcea–Periprava-Tulcea (5h) ,
* Tulcea–Sulina-Tulcea (3h);
- transport rapid cu "Sageata" pe ruta Tulcea–Sulina–Tulcea (2,5h), pe canalul Sulina.

5.1.3 Facilitati oferite investitorilor  
- interesul autoritatilor europene si nationale in acordarea de fonduri nerambursabile si subventii pentru diverse proiecte din domeniul piscicol, turistic si pentru alte activitati specifice zonei;
- reducerea cu 50% a impozitelor si tarifelor la energia electrica;
- transport naval subventionat conform HG535/2000;
- taxe si impozite reduse;
- conexiune la telefonie mobila si digitala.

5.1.4 Zona turistica si trasee turistice  
a) Punctele de atractie ale comunei C.A. ROSETTI sunt urmatoarele:
  1. moara de vant C.A. Rosetti;
  2. biserici lipovenesti din Periprava;
  3. fantanile cu cumpana;
  4. padurea Letea;
  5. dunele de nisip;
  6. saraturile mari;
  7. canalul Magearu;
  8. lacul Matita – cu o suprafata de 652,5 ha;
  9. lacul Merhei – cu o suprafata de 1.057,5 ha.

b) Traseele turistice ale acestei mirifice zone sunt:
- Sulina–Periprava, pe ruta Sulina–canalul Cardon–canalul Sfistofca–Periprava;
- Sulina–Periprava, pe ruta canalul Cardon–Golful Musura–Bratul Musura–Bratul Stambulul vechi–Brat Chilia–Periprava;
- Drumetii pe zone inalte, pe urmatoarele trasee: localitatea Letea–localitatea, C.A. Rosetti–Padurea, Letea–lac Nebunu si retur.

5.2 Satul Letea  
           Satul LETEA (404 locuitori si 155 de gospodarii) este aflat pe bratul de nisip cu acelasi nume (sat de pescari, inconjurat de mici suprafete agricole cultivate mai ales cu vita de vie si porumb), situat la sud de satul Periprava (pe bratul Chilia), pe grindul Letea in apropiere fiind REZERVATIA NATURALA - Padurea–monument LETEA, care este asemanatoare unei paduri tropicale, cu stejari argintii amestecati cu liane, ulmi, plopi ce alcatuiesc o rezervatie naturala pazita, in care traiesc soimi, bufnite, rate salbatice, precum si vulturi cu coada alba, rasi, serpi.
           Padurea LETEA (care se intinde pe o suprafata de circa 2.285 ha) este inconjurata de dune de nisip unde se pot gasi: testoase, soparle si circa 1.800 de specii de insecte. In padurea LETEA, pe sol nisipos, cresc in mod neobisnuit specii de arbori care in mod normal nu apartin acestui ecosistem: frasinul pufos (raritate botanica), stejarul brumariu (care atinge 25 m), ulmul, aninul, garnita, frasinul de lunca, frasinul de balta, plopul alb si plopul negru, tei albi, stejarul brumariu, etc.
           Desi clima nu este mediteraneana, in padurea LETEA gasim plante cataratoare, sub forma lianelor, iar intre arbusti se evidentiaza paducelul, lemnul cainesc, salba moale, cornul, sangerul, calinul; ca niste adevarate franghii, care se infasoara pe crengi si tulpini, impanzind intreaga padure, se dezvolta vita salbatica (vitis silvestris), periploca, hameiul, curpenul.
            Primavara, padurea arata ca un covor imaculat tesut din margaritarele (Convollaria majalis).
            Padurea LETEA–monument al naturii a fost declarata rezervatie naturala a biosferei, datorita caracterului deosebit al vegetatiei si nu numai.
           Satul Letea se afla la 23 km nord-vest de orasul Sulina, satul fiind legat de orasul Sulina printr-un drum rutier pietruit.
           Accesul naval se poate face pana la Periprava, urmand apoi acces terestru prin comuna C.A. Rosseti pe drumul comunal DC3-DC4.

5.3 Satul Periprava  
          Satul PERIPRAVA (320 locuitori) face parte din comuna C.A. ROSETTI, judetul Tulcea, fiind locuit de rusi si lipoveni, aflandu-se la circa 26 km de bratul CHILIA, cel mai nordic brat al Dunarii.
          Intre Chilia si Periprava ornitofauna este foarte bogata, aici fiind una dintre cele mai mari zone de cuibarit a gastelor din toata Delta Dunarii. Intalnim uneori concentrari masive de cormorani mici, vindirei de seara si berze negre.
          Periprava se afla in partea de nord a grindului LETEA, situat la circa 100 km de Tulcea si la vreo 20 km de Sulina, fiind punctul terminus al navigatiei fluviale de pasageri.
          La Periprava a existat un temut lagar comunist de examinare a detinutilor politici si o biserica de ritual vechi, care constituie si in prezent un veritabil punct de atractie.
          Din Periprava, pe uscat, se poate porni catre Sulina, trecand prin asezarea Cardon, precum si spre localitatea Letea, in apropierea careia se afla rezervatia naturala padurea Letea (circa 8 km de Periprava).
          Pe apa se poate pleca catre garla Sulmanca, lacul Merhei, lacul Matita.
          Acces in localitate – acces naval si acces terestru pe drumul comunal DC3 ce leaga localitatea de comuna C.A. Rosetti.
          O prioritate deosebita a Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii o constituie reabilitarea canalelor, garlelor si a lacurilor prin mentinerea unui regim hidrologic optim ce are in vedere decolmatarea canalului SULINA–POPINA–PERIPRAVA, de fapt cel in care se poate face si pe apa legatura intre SULINA si zona unde se afla activele pe care le supunem atentiei dumneavoastra in vedearea vanzarii afacerii.
 
5.4 Satul Cardon  
           CARDON (30 locuitori) este un mic catun component al comunei C.A. Rosseti, situat in extremitatea sud-estica a grindului Letea, in nordul gofului Musura, o asezare pescareasca, aparuta in apropierea unui pichet de graniceri.
           De la Sulina, un canal amenajat de-a lungul tarmului golfului face legatura cu satul, din care porneste un drum de aproape 8 km, intarit cu piatra sparta, pana in centrul de comuna.
           Intre Sulina si Cardon s-a deschis un drum, paralel cu canalul, care inlesneste accesul spre sat si spre locurile cele mai izolate din delta, chiar daca inundatiile din toamna lui 2006 l-au rupt in mai multe locuri, drumul fiind refacut ulterior.
            Vatra satului este de tip risipit, cu o dispunere haotica a celor cateva case, gospodariile fiind despartite de spatii largi, cu ochiuri de apa, mlastini, terenuri cultivate sau neproductive.
            Populatia a cunoscut o evolutie descrescatoare, fiind propus spre dezafectare, cativa locuitori incapatanandu-se sa ramana in sat, ocupandu-se cu pescuitul si cresterea animalelor, unele case fiind parasite, iar cele care au ramas in picioare au un aspect destul de dezolant, la fel ca localitatea in asamblu.
           Recent, in apropierea satului a fost construit un schit, cu hramul Buna Vestire, care va putea fi folosit si de locuitorii satului, deoarece acesta nu dispune de Biserica, pentru a nu mai vorbi de alte dotari sociale.

 

6. Concluzii investitie Delta Dunarii

 

          Avand in vedere cele prezentate, consideram ca specificul Deltei Dunarii, precum si al zonei prezentata anterior, ofera un potential deosebit pentru dezvoltarea simultana a doua mari domenii de activitate, foarte profitable: acvacultura si turism, si permit recuperarea investitiei initiale intr-un timp foarte scurt.

          Delta Dunarii (a treia delta din Europa) atrage anual doar 70.000 de turisti, de 14 ori mai putin fata de alte delte europene mult mai mici ca suprafata, precum cea franceza (Delta Camarague) sau cea italiana (Delta del Po), din urmatoarele motive:

- exista doar 191 de unitati de cazare cu autorizatie de functionare;

- nu se face o promovare corespunzatoare Deltei Dunarii pe site-urile birourilor de promovare si informare turistica in strainatate;

- lipsa infrastructurii minime, alimentarii cu apa si ale reabilitarii drumurilor.

          Facem precizarea ca in zona Rosetti–Letea–Periprava, in imediata noastra vecinatate, au fost efectuate investitii recente si s-au pus bazele unui orasel modern in acest adevarat paradis pentru cei care doresc sa descopere o natura salbatica, o adevarata provocare pentru iubitorii de natural. Costul unei nopti de cazare in acest complex este de 100 euro.

         In final, precizam ca toate investitiile si contractele sunt realizate pe o singura societate care nu desfasoara alte activitati ce nu au legatura cu investitia. In consecinta, transferul tuturor drepturilor se poate realiza facil prin cesionarea 100% a drepturilor de proprietate a partilor sociale ale firmei.

         Pentru orice informatii suplimentare va rugam sa ne contactati la numarul de telefon: (+40) 733.000.033 sau pe adresa de e-mail: contact@ecoturism-delta-dunarii.ro

         In speranta unei bune colaborari in viitor,

        Va multumim,

S.C. ECOTURISM DELTA DUNARII S.R.L.

Danube Delta Dunarii